Möt bonden och djuren på den lilla bondgården

Aktivitet: Djurvisningstur med mellanmål

När du besöker oss vill vi att du ska få uppleva närheten till djuren, naturen och maten vi producerar här på Björgården. Hos oss är djuren både till glädje och nytta, alla på sitt eget vis! 

Även våra djur är fikasugna så under sommaren kan du gå med på en guidad tur bland gårdens djur och få vara med att ge dem mellanmål. Du får följa med in i fårhagen och känna lammens härligt mjuka päls, klappa grisen Leo om han är på sitt glada humör. Ibland kan det hända att han visar upp någon liten konst han lärt sig. Hos kaninerna blir man gärna kvar länge. De små kaninungarna är ofta riktiga favoriter hos barnen. Vi besöker kalvarna och ser att de har ordentligt med vatten att dricka. Har du turen så kanske någon kommer fram och slickar på din hand med sin sträva tunga. Vilka tider som gäller ser du på anslagstavlan på första sidan.

Får och lamm av rasen Dalapälsfår

Här finns ca 45 vuxna får fördelat på 5 baggar och 40 tackor. När alla tackorna fått sina lamm på våren fördubblas flocken snabbt. Det brukar bli runt 50 st lamm per år. Alla våra får har fått ett eget namn men det är inte lätt att hålla reda på dem alla.

Vi har valt en fårras som heter Dalapälsfår, det är en sk. allmogeras som är utrotningshotad. Detta gör att samtidigt som vi har betande djur på gården bedriver vi ett bevarande arbete med denna fårras.

Det finns i dagsläget endast ca 360 levande djur kvar. Dessa får är riktigt små, tackorna väger ca 30-35 kg och baggarna runt 50 kg levande. Baggarna har mycket vackra och ståtliga horn, även tackorna kan ha små hornknoppar. 

Lammen som föds är som små ulltottar som väger mellan 1-2 kg. Dom små bagglammen föds med små mjuka hornknoppar som genast sätter fart att växa.  När det är dags för slakt på hösten ger de en slaktkropp som väger mellan 8-12 kg med ett mycket fint kött.

Fåren är vita i ullen men det kan förekomma grå, bruna och svarta inslag ibland. Som namnet avslöjar så är det en ras med mycket ull. Den kan tas till vara på för både spinning och tovning.  När vi slaktat djuren tar vi alltid hand om alla skinn och skickar iväg på beredning. I gårdsbutiken hittar du många vackra skinn som passar till olika ändamål och den vackra ullen finns att köpa till både hantverk, dekoration och marktäckning i landet.  

Du kan läsa mer om denna fårras och andra almogefår på www.almogfar.se

Vi har även några större får som är en korsning mellan svenskt finullsfår och Leicester. Dessa har vi som komplement för att få fram en annan typ av skinn. Även dessa får är vita i sin ull.

Foto av Tina Sperring

Foto av Tina Sperring

Grisen Leo är en kelgris 

Det här är vår egen lilla kelgris. Leo är en minigris som går under benämningen- Kanadensiskt miniatyr hängbuksvin. Han blir inte så stor som en vanlig gris utan ska hålla sin matchvikt på ca 35 kg. Han blir precis som vi människor för tjock om han får förmycket mat och godsaker. Han är född 2015 och har blivit en riktigt fin liten herre.

Grisar tycker inte om att vara själv så därför har han sällskap av fåren eller någon av kaninerna som valt att bo tillsammans hos honom. På sommaren får han flytta ut i sin sommarstuga med hage och på vintern bor han inne i ladugården i en box. Här ligger han gärna i halmen under sin sköna värmelampa och myser tillsammans med någon kanin.

Leo älskar att bli borstad och ompysslad. Han kan faktiskt några små trick som han ibland visar upp.

Gulliga, ulliga kaniner

Ett helt gäng härliga små ulliga kaniner har vi. Dom största är av rasen Belgisk jätte och en annan  av kaninmammorna är av rasen Fransk vädur och Rex. Några har vi ingen aning om vad det är för ras men de är underbart härliga små varelser som skuttar omkring.

På vintern bor de i ladugården i en riktig långbox där de kan springa fram och tillbaks och på sommaren flyttar de ut i stora kaninlägret.  

Varje vår får vi några kullar med ungar och ibland finns det några till salu. 

Spralliga kalvar 

På sommar flyttar det in några kalvar på gården.

Det är lite olika vart de kommer ifrån och vilken ras det är. Ofta har vi kalvar från fjällkor eller rödkullor.

Det så härligt att höra deras råmande och känna deras mjuka och sträva tunga när de slickar en på händerna.

Hundar av rasen beagle 

Tre helt underbara hundar av rasen beagel delar vi vårt hus med, de är riktiga myshundar som älskar att slöa i soffan när de kommer in men full av bus och lek utomhus. Alla tre är mycket duktiga jakthundar och vi jagar rådjur med dem under hösten och vintern. 

Våran första beagel Morgan– Maliwick´s Oh Em Ge är född i januari 2014 och en riktig bestämd kille med egna åsikter. Han har en enorm arbetsvilja och det visar sig inte minst i skogen när han får vara ute och jaga.

2015 föddes Märta – Maliwick´s Marta from Sparta som är Morgans halvsyster. En näpen dam som är lugnet själv hemma på gården och en riktig krigare i skogen. Självklar är det hon som bestämmer i flocken och visar pojkarna vart skåpet skall stå.

Till midsommar 2015 fick vi även förmånen att bli fodervärd åt en kille som kommer från Usa. Hershey– Tashwould´s Chocolate Effect. Han är född i december 2014 och är en riktigt ståtlig fin herre som charmar de flesta i sin närhet. Både hundar och tvåbenta.